Lämpöpumppumyynnissä hurja 80 % kasvu

Vuoden 2022 ensimmäisen vuosipuoliskon lämpöpumppumyynti on hurjassa vauhdissa. Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn tilastojen mukaan ilmalämpöpumppujen myynti kasvoi alkuvuonna peräti 105 %. Maalämpöpumppumyynnin kasvuvauhti oli yli 20 % ja ilmavesilämpöpumppujenkin lähes 20 %. Pientalojen poistoilmalämpöpumppujen myyntimäärä oli ainoana sektorina reilun 15 % laskussa. Vuoden 2022 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana myytiin 75.000 lämpöpumppua. Kokonaismäärän kasvu viime vuodenvastaavaan aikaan verrattuna oli 80 %. Kasvu painottui isompitehoisiin pumppuihin, joten toimitusten euromääräiset kasvut olivat vieläkin suuremmat.

Valtavan kasvun syitä löytyy energian hinnan nousuista. Öljyn, kaasun, kaukolämmön ja sähkön hinnan nousun vuoksi lämpöpumppujen kannattavuus parani entisestään. Öljykattiloiden korvaamis- ja energiatehokkuuden parantamisavustukset lämpöpumppujen myyntiä lämmitysjärjestelmien saneerausmarkkinassa.

Jo yli miljoonan toimitetun pumpun vuoksi lämpöpumpputekniikka on suomalaisille hyvin tunnettua sekä hyvässä luotettavassa maineessa. Myös erittäin ikävä ja valitettava Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan lisäsi lämpöpumppujen kysyntää. Alettiin haluta lähienergiaan ja mahdollisimman vähäiseen ostoenergiaan pohjautuvia talon lämmitystapoja. Tällaiseen lämpöpumppu on mitä oivin ratkaisu.

Lämpöpumppualaa on koetellut ja koettelee huutava kansainvälinen komponentti- ja laitepula sekä suunnittelija-, yrittäjyys- ja asennusresurssien puute. Energiakaivojen pitkät, jopa yli puolen vuoden toimitusajat sekä lupien ruuhkautuminen kunnissa ja kaupungeissa vaikeuttavat erityisesti maalämpöprojektien myyntiä ja asennuksia.

Mitäköhän nuo myyntiluvut olisivatkaan, jos pumppuja ja resursseja olisi kysyntää vastaavasti?