Alkuvuoden lämpöpumppumyynnissä ennätyksellinen 90 % kasvu

Ykköskvartaalin lämpöpumppumyynti on hurjassa vauhdissa. Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn tilastojen mukaan ilmalämpöpumppujen myynti kasvoi peräti 120%, ilmavesilämpöpumppujen 40% ja maalämpöpumppujen 35%. Pientalojen poistoilmalämpöpumppujen myyntimäärä pysytteli ennallaan. Vuoden 2022 ensimmäisellä kvartaalilla myytiin noin 30.000 lämpöpumppua. Kokonaismäärän kasvu viime vuodenvastaavaan aikaan verrattuna oli 90 %. Lisäksi kasvu painottui isompitehoisiin pumppuihin, joten toimitusten euromääräiset kasvut olivat vieläkin suuremmat.

Valtavan kasvun syitä löytyy öljykattiloiden korvaamis- ja energiatehokkuuden parantamisavustuksista sekä energian hinnan nousuista. Lämpöpumppujen kannattavuus parani entisestään. Jo yli miljoonan toimitetun pumpun vuoksi lämpöpumpputekniikka on suomalaisille hyvin tunnettua ja luotettavassa maineessa. Myös hyvin ikävä ja valitettava Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan lisäsi lämpöpumppujen kysyntää. Kahdessa viikossa sodan syttymisestä tarjouspyynnöt kaksinkertaistuivat. Ihmiset alkoivat haluta lähienergiaan ja mahdollisimman vähäiseen ostoenergiaan pohjautuvia talon lämmitystapoja.

Lämpöpumppualaa on koetellut ja koettelee huutava komponentti- ja laitepula sekä mm. suunnittelija-, yrittäjyys- ja asennusresurssien puute. Energiakaivojen pitkät, jopa puolen vuoden, toimitusajat sekä lupien ruuhkautuminen kunnissa ja kaupungeissa vaikeuttavat erityisesti maalämpöprojektien myyntiä ja asennuksia.

Mitäköhän nuo myyntiluvut olisivatkaan, jos pumppuja ja resursseja olisi kysyntää vastaavasti?