Saako kaukolämpöä korvata lämpöpumpuilla?

Lämpöpumppujen satojen megawattien laskevasta vaikutuksen Suomen huipputehon tarpeeseen -kirjoitukseen tuli erittäin paljon peukkuja, kiitos niistä, mutta myös enrgiayhtiön edustajan taholta kommentti: "Silloin, jos lämpöpumppu korvaa kaukolämmön, tulee lisää sähkönkulutusta ja samalla poistuu kaukolämmön kysyntää ja voidaan tuottaa vähemmän sähköä CHP-laitoksilla. Eli aina ei lämpöpumppu ole energiajärjestelmän kannalta hyvä juttu."

Lämpöpumppujen satojen megawattien laskevasta vaikutuksen Suomen huipputehon tarpeeseen -kirjoitukseen tuli erittäin paljon peukkuja, kiitos niistä, mutta myös enrgiayhtiön edustajan taholta kommentti: ”Silloin, jos lämpöpumppu korvaa kaukolämmön, tulee lisää sähkönkulutusta ja samalla poistuu kaukolämmön kysyntää ja voidaan tuottaa vähemmän sähköä CHP-laitoksilla. Eli aina ei lämpöpumppu ole energiajärjestelmän kannalta hyvä juttu.” 

Tuo ajattelutapa lämmitti, suorastaan kuumensi, niin paljon että en malta olla nostamatta tätä aihetta ylös tuolta keskusteluketjujen syövereistä.

Ymmärrän yo. kommentin näin: ”Kuluttajan pitäisi maksimoida rahoillaan kaukolämmön kulutus, että tämä olisi energiajärjestelmän kannalta hyvä juttu”. Näillä keleillä mieluummin ikkunat auki kaukolämpötaloissa, jotta ”energiajärjestelmä” (lue -yhtiö) saisi maksimimäärän, useimmiten hiilellä tai turpeella tuotetun, CHP- kaukolämmön sivutuotetta, sähköä?

– pitäisikö kaukolämpötaloissa kuluttajan, maksajan, sallia tehdä energiankäytön tehostamisinvestointipäätöksiä markkinaehtoisesti vai pitääkö hänet vastuuttaa hänen omilla rahoillaan huolehtimaan energiajärjestelmän eduista?

– Suomessa on esimerkiksi reilut 30.000 kaukolämpökerrostaloa, joista huippuimuri poistaa talollisen kahdessa tunnissa +23-asteista ilmaa katolle ottaen vastaavasti tietysti tilalle lämmitettäväksi tänä aamuna noin -20 C pakkasilmaa. Olisiko hyvä vai huono juttu energiajärjestelmän kannalta ottaa tämä 3-5 TWh/a hukkaenergia talteen poistoilmalämpöpumpuilla, markkinaehtoisesti?

– mitä likaisempi polttoaine (hiili ja turve) on, sen halvempi se jostain syystä myös on ja tietysti myös sillä tuotettu kaukolämpö ja sen vaikeampaa energian tehokkaalla käytöllä ja puhtailla lähienergiaratkaisuilla on kilpailla näillä alueilla. Hyvä juttu?

– onko Helsingin aikeet vähitellen luopua CHPstä hyvä juttu?

Mielestäni energiajärjestelmän kehittämisessä ja rakentamisessa

– kuluttajan, maksajan, roolin aliarvostaminen on lopetettava. Myös ympäristön.

– kuluttaja on osa energiajärjestelmää

– vanhasta monopoliasenteesta on irtauduttava

– CO2 päästävää kaukolämmöntuotantoa on syötävä kummastakin päästä mahdollisimman nopeasti.  Kulutus minimiin energiatehokkuudella ja puhtailla lähienergiaratkaisuilla ja jäljelle jäävä tuotanto uusiutuvilla tai hukkalämpöjen talteenotolla (bio, lämpöpumput).

– yllä mainitut operaatiot energiajärjestelmän uusiksi liiketoimintamuodoiksi olisi hyvä juttu

Lämpö on paljon merkittävämpi kooltaan ja ympäristövaikutuksiltaan kuin sähkö ja se on dekarbonisoitava mahdollisimman pian.

Jussi Hirvonen