« Takaisin

Lämpöpumput ja leuto talvi pilaavat sähkön tehopiikillä elämöinnin

Suomen sähkötehontarve on vuoden huippulukemissaan noin 14.000 MW:ssa. Menneinä vuosina on ylitetty 15.000 MW. Syy on osittain leudossa talvessa, mutta kannattaisiko pääsyyllistä etsiä lämpöpumpuista?

Meillä on jo 900.000 lämpöpumppua laskemassa tehoa ja säästämässä energiaa. Ilmalämpöpumppuja (ilp) on 700.000 kpl ja ilma-vesilämpöpumppujakin alkaa olla jo muutama kymmenen tuhatta. Esimerkiksi -20 C pakkasessa ilmalämpöpumpun lämpökerroin on noin 2 eli jokainen sähkölämmitystaloon tai -mökkiin asennettu noin kilowatin ottotehoinen ilp säästää tehoa reilun kilowatin - ilma-vesilämpöpumppu vielä enemmän. Eli ilman ILPejä ja IVLPjä tuo Suomen huipputeho olisi karkeasti jopa 500 MW suurempi. Säästypähän noilla ilmasta ottavalla lämpöpumpuilla ostoenergiaakin reilun parin terawattitunnin verran vuosittain.

Lisäksi meillä on paljon 130.000 paljon runsaammin huipputehoa säästävää maalämpöpumppua (mlp), joista niistäkin valtaosa on korvannut sähkölämmitystä joko lämmitysjärjestelmien saneerauksissa tai talon rakentamisvaiheessa. Menneinä vuosina valtaosin asennettiin ns. osatehoisia maalämpöpumppuja. Tyypillisellä 60 % tehomitoituksella 10 kW:n huipputehoisessa talossa mlp ottaa kovimmillakin pakkasilla maasta eli säästää tehonottoa 4 kW. Nykyään myytävistä maalämpöpumpuista valtaosa alkaa olla joko invertteri- tai muulla tekniikalla toteutettuja täystehoisia pumppuja, jolloin koko talon ja käyttöveden lämmitys hoituu 2-3 kW:n kompressoriteholla, jonka voi tarvittaessa eriaikaistaa talon muun tehon käytön kanssa, jolloin tehotariffien yleistyessä niillä ei tarvitse nostaa talon huipputehoa ollenkaan. Eli maalämpöpumppujen tehon säästökin on satoja megawatteja, vaikka siitä osa, mutta vain osa, onkin käytetty öljykattiloita korvaavien maa- tai ilmavesilämpöpumppujen sähkön käyttöön.

Ilman noita 900.000 lämpöpumppua Suomen kaikkien aikojen sähkötehon huippukulutus reilut 15.000 MW olisi lähellä jäädä historiaan myös tämän vuoden pakkasilla. Tässä tehokeskustelun tuoksinassa on syytä muistaa, että nuo 800.000 lämpöpumppua raastavat raaoista ilmasto-olosuhteistamme huolimatta vuosittain talojen ympäriltä jo 6 TWh puhdasta uusiutuvaa energiaa.

Ja tätä hyväähän tulee lisää vuosittain noin 70.000 lämpöpumppuasennuksena, 0,6 -0,8 TWh uusiutuvan energian lisäyksenä ja satojen megawattien tehosäästöinä ja kysyntäjoustopotentiaalina.