Lämpöpumppualan korkein kansainvälinen palkinto Suomeen

Suomalainen lämpöpumppuosaaminen, sen esimerkillisen nopea saattaminen markkinoille ja suomalaisen yhteiskunnan ennakkoluuloton asennoituminen uuteen teknologiaan noteerattiin maailmanlaajuisesti IEAn lämpöpumppukonferenssissa Etelä-Koreassa. Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPUn pitkäaikaiselle toiminnanjohtaja Jussi Hirvoselle myönnettiin lämpöpumppualan korkein kansainvälinen kunnianosoitus Peter Ritter von Rittinger International Heat Pump Award.

Maailmanlaajuinen IEAn lämpöpumppujärjestö (IEA TCP HPT) myöntää Rittinger-palkinnon kolmen vuoden välein henkilölle tai organisaatiolle, joka on panoksellaan merkittävästi edistänyt lämpöpumppujen tekniikkaa, sen käyttöönottoa tai informoimista kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. IEA HPC2020 kansainvälisen lämpöpumppukonferenssin yhteydessä Etelä-Koreassa jaettu Rittinger -palkinto myönnettiin yhdysvaltalaisen Marylandin Yliopiston Ympäristökeskukselle (UM CEEE), kiinalaisen Shanghain yliopiston professori Ruzhu Wangille ja suomalaisen Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPUn toiminnanjohtaja Jussi Hirvoselle.

Suomi tunnetaan yhtenä lämpöpumpputeknologian edelläkävijämaista.  Jussi Hirvosen nimitys ei tullut täysin yllätyksenä. Suomi on lämpöpumppumarkkinana maailman kärkimaita ja hän on vaikuttanut voimakkaasti alan kehitykseen Suomessa ensin yli 10 vuotta SULPUn perustajajäsenenä, hallituksen puheenjohtajana tai jäsenenä ja viimeisimmät kymmenen vuotta yhdistyksen toiminnanjohtajana. Jussi on vienyt lämpöpumppualaa ete

enpäin lukuisissa kansainvälisissä tehtävissä. Hän on Euroopan lämpöpumppujärjestön (EHPA) perustajajäsen sekä ollut hallituksen jäsenen jo yli 20 vuotta, IEA lämpöpumppu organisaatiossa (IEA TCP HPT) Jussi on toiminut aktiivisesti Suomen delegaattina jo toista kymmentä vuotta. Aktiivisuutta löytyy myös läheisestä yhteistyöstä naapurimaiden lämpöpumppujärjestöjen kanssa. 

Jussin pitkään, monipuoliseen ja käytännön läheiseen lämpöpumppukokemukseen pohjautuvat esitelmät ja artikkelit on noteerattu alan kansainvälisissä foorumeissa. Suomen edelläkävijän kokemuksista monet maat ovat ottaneet opikseen ja rohkaistuneet tämän erinomaisen energiatehokkaan teknologian hyödyntämisessä ja lämpöpumppumarkkinansa kehittämisessä. Jussi Hirvosen Peter Ritter von Rittinger International Heat Pump Award-valintaan vaikutti paitsi hänen kansainvälinen tunnettuutensa alalla niin myös hänen intohimoinen suhteensa lämpöpumppuihin, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Nimityksestään Jussi Hirvonen kiittää Suomen Lämpöpumppuyhdistystä ja sen jäseniä tuesta ja heidän onnistuneesta työstänsä Suomen loistavan lämpöumppumarkkinan kehittämisessä sekä kaikkia niitä alan kotimaisia ja kansanvälisiä professoreja ja alan muita vaikuttajia, jotka tukivat hänen nimitystään. 

Koronasta johtuen Rittinger-gaalaa ei voitu järjestää tällä kertaa paikan päällä Korean Jejun saaren hybridikonferenssin yhteydessä vaan Rittinger Awarding järjestettiin kansainvälisenä videokonferenssina. 

Palkinto on nimetty itävaltalaisen insinöörin Peter Ritter von Rittinger mukaan. Hän suunnitteli ja otti käyttöön maailman ensimmäisen lämpöpumpun Itävallassa suolan valmistukseen 1856 (https://heatpumpingtechnologies.org/about/rittinger-award/).

Lisätietoja:

Mikko Sandberg, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU:n hallituksen puheenjohtaja mikko.sandberg@scanoffice.fi , p. 040 5562929

Haastattelut: Jussi Hirvonen, jussi.hirvonen@sulpu.fi, +358 50 5002751