Toiminnanjohtajan blogi 

« Takaisin

Öljyn ja sähkön kulutus alas polttoöljyn verotuksella - Ruotsin malliin

Länsinaapuri pani polttoöljyn ja autojen dieselin samaan veroluokkaan 90-luvun alussa. Samaa tavaraa kun ovat. Nyt parin kymmenen vuoden jälkeen öljyn käytöstä lämmityksessä ei ole kuin rippeet jäljellä.  300.000 öljykattilan tilalle ovat ilmestyneet säästyneillä öljykruunuilla investoidut lämpöpumput, biokattilat ja muut uusiutuvan energian ratkaisut.

Samalla on syntynyt kotimainen, työllistävä uusiutuvan energian osaamisen ja laitejärjestelmien miljardibusiness – siis Ruotsiin. Eikä valtiollekaan käynyt huonosti. Siirtymäaikana kertyneet öljyn verotuksen lisätulot on voitu käyttää energiapoliittiseen ohjaukseen ja uusiutuvan energian toimijoiden toimintaedellytysten kehittämiseen. Ja muuhun.  Ruotsin kauppataseesta puuttuu nyt 300.000 öljykattilan öljyt, miljardi litraa tuontiöljyä vuodessa. Elvistelevät nyt myös keventyneellä hiilidioksiditaakalla.

Ei myöskään  niille entisille 300.000 öljylämmittäjälle huonosti käynyt. Talot lämpiävät edullisesti ja ympäristöystävällisesti säästyneillä öljykruunuilla investoiduilla ja ajat sitten maksetuilla lämpöpumpuilla ja pellettikattiloilla.  Kaiken lisäksi investoinnit löytyvät talojen arvosta eikä tarvitse viettää unettomia öitä epävarman öljyn hinnan vuoksi.

Lämpöpumput käyttävät sähköä. Sähkön kulutuksen lisääntymistä pelätään. Mutta tilanne käytännössä on päinvastoin.  Suomen viimevuotisesta sähkön kulutuksen laskusta 2 % selittyy 650.000 lämpöpumpulla. Suomen sähkönkulutus on laskevalla käyrällä ollen 83 TWh/a. Syitä on monia, laskusuhdanne, teollisuuden pahoinvointi, energiasäästö/tehokkuus jne.  Usein ei näe mainintaa yhdestä yksittäisestä ilmiöstä aiheeseen liittyen.

Suomeen asennetulla 650.000 lämpöpumpuilla on n. 2-3 TWh/a alentava vaikutus sähkönkulutukseen, koska valtaosa lämpöpumpuista on asennettu sähkölämmitteisiin taloihin säästämään sähköä. Koska niitä on alettu asentamaan myös öljylämmitystaloihin (n. 30.000 kpl), on niiden ansiosta Suomessakin tuontiöljyä poistunut kauppataseesta lähes 100 miljoonaa litraa per vuosi. Noiden entisten öljylämmitystalojen lämpöpumppusähkön kulutuksen lisäys on 0,2-0,3 TWh/a  eli varsin pieni verrattuna lämpöpumpuilla saavutettuun sähkön kulutuksen alenemaan.

Onneksi tämä on vasta alkua. 500 miljoonaa litraa öljyä palaa vielä lämmityksessä 200.000 talossa ja sähköä on säästettävissä lämpöpumpuilla vaikka kuinka paljon Suomen 700.000 sähkölämmitteisessä talossa.

Kannattaisikohan tässä tapauksessa ottaa oppia naapurista, vaikka ne ovatkin ruotsalaisia. Kauppatasetta kuntoon, työllisyyttä lisää, uusiutuvaa energiaa lisää, säästyneitä lämmityskuluja ja CO2 –päästöjä, talojen arvot nousuun.

Ainoa nopea ja todella  toimiva tapa kiihdyttää tätä prosessia on lisätä erityisesti öljyn mutta miksei sähkönkin verotusta.

Jussi Hirvonen