Toiminnanjohtajan blogi 

« Takaisin

Kova väite: lämpöpumput vähentävät päästöjä enemmän kuin tuulivoima - ja ilman tukiaisia

Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen kehuu, että lämpöpumput vievät Suomea kohti uusiutuvan energian tavoitteita nopeammin kuin esimerkiksi tuulivoima, ja kaiken lisäksi ilman tukiaisia. Hirvosen mielestä lämpöpumppualan merkitys helposti unohtuu, koska alan takana ei ole "polttoainebisneksen työntöä vaan ainoastaan energia- ja ympäristösäästöjen imu". "Ja investoinnit tehdään markkinaehtoisesti, viime vuonna 400 miljoonaa euroa. Loppukuluttaja investoi, koska se on hänelle kannattava investointi. ROI (sijoitetun pääoman tuotto) on yleensä yli 10 prosenttia", Hirvonen hehkuttaa.

Lämpöpumppuala myös työllistää jo tuhansia suomalaisia. Viime vuonna toteutui 200 000 lämpöpumppujen asennuspäivää. "Eikä työllistäminen maksa tukiaisina 4000 euroa kuussa, kuten Saksassa uusiutuvan energian avulla työllistäminen", sanoo Hirvonen ja viittaa laskelmaan, jossa on jaettu Saksan uusiutuvan energian syöttötariffien kustannukset syntyneillä uusiutuvan energian työpaikoilla.

Hirvosen mielestä Ruotsi olisi hyvä esimerkki Suomelle. Ruotsi nosti lämmitysöljyn verot dieselin tasolle, ja lämpöpumppujen myynti räjähti. "Suomessahan tällaista keskustelua ei ole edes uskallettu käydä. Miksiköhän?" Hirvonen kysyy. Koska Ruotsissa maalämpöön ovat siirtyneet sekä entiset suorasähkölämmittäjät että öljylämmittäjät, öljyn käyttö lämmitykseen on käytännössä loppunut ja silti myös lämmitykseen kuluvan sähkön määrä on pienentynyt.

Suomessa tuulivoiman vuotuiset kustannukset valtiolle lähestyvät ennusteiden mukaan 200 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä. "Lämpöpumpuilla uusiutuvan kuuden terawattitunnin tuottamiseen ei tällaisia rahoja tarvita. Se maksetaan säästöillä."

Julkaistu: Talouselämä 6.9.2013 

http://www.talouselama.fi/uutiset/kova%20vaite%20lampopumput%20vahentavat%20paastoja%20enemman%20kuin%20tuulivoima%20%20ja%20ilman%20tukiaisia/a2202623